Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

MHP Milletvekili Bulut'tan emeklilere rahat yaşam önerisi

MHP Milletvekili Bulut

MHP Milletvekili A. Duran Bulut, emeklilerin her zaman yanında olduğunu söyledi.

MHP Milletvekili A. Duran Bulut, emeklilerin her zaman yanında olduğunu söyledi.
Bulut, emeklilerin yoksulluk sınırının altında bir maaşla geçinmek durumunda bırakıldıklarını ve emeklilerimizin aktif olarak çalışırken aldıkları maaş ile emekli olduklarında almış oldukları maaş arasında büyük farklılıklar olması ve bu olumsuzlukların giderilerek, emeklilerimizin daha rahat bir yaşam sürdürebilmeleri ile ilgili Maliye Bakanı Şimşek`in yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi verdi.
Bulut, ülkemizde emekli sayımızın yaklaşık olarak 10 milyonu aştığını ve geçim sıkıntısı içerisinde yaşadıklarını, birçok vatandaşımızın maaşlarının azalmaması için emekli olmak için 65 yaşına kadar çalışmak durumunda bırakıldıklarını dile getirdi.
Maliye Bakanın bir açıklamasına da soru önergesinde belirten Bulut, Türkiye`nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke konumunda olduğumuzu, "eşit işe eşit ücretin` aynı unvan, kademe ve derecede bulunan bütün çalışanların eşitlenmesi anlamına geldiğini "Bütün dünyada, çalıştığınız zaman daha fazla, emekli olduğunuz zaman daha az maaş alıyorsunuz. İngiltere`de çalışırken 100 lira alıyorsanız, emekli olduğunuzda 25 lira alıyorsunuz. Fakat Türkiye`de durum çok farklıdır. Hatta OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en düşük olan ülkedir Türkiye. Türkiye, çalışma döneminde aldığı maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşını veren ülkedir. Zaten ondan dolayı bu yıl bütçeden sosyal güvenlik sistemine 73 milyar lira para aktarmış olacağız. Türkiye`nin toplam yatırım bütçesi 39-40 milyar lira, Maliye Bakanlığı`nın sosyal güvenlik sistemine vereceği para yaklaşık 73 milyar lira. Dolayısıyla bunu daha da artırmak mümkün değil." şeklinde açıklamalarının bulunduğunu ancak tüm bu söylemlere karşın emeklilerimizin yoksulluk sınırının altında bir maaşla geçinmek durumunda bırakıldıklarını, aktif olarak çalışırken aldıkları maaş ile emekli olduklarında aldıklarında maaş arasındaki farkın fazla olduğunu dile getirerek Maliye Bakanın açıklamaları ile emeklilerimizin yaşadıklarının birbirini tutmadığını ifade etti.
Başbakanlığın genelgesi olmasına karşın emeklilerimizin promosyondan da faydalanamadığına değinen Bulut, AKP İktidarının biran önce emeklilerimizin sorunlarına eğilmesi gerektiğini ifade ederek Konuyu TBMM gündemine taşıyıp Maliye Bakanına şu soruları sordu;
1. Emeklilerimizi yoksulluk sınırının altında bir maaşla geçinmek durumunda bırakılmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? 
2. Emeklilerimizin aktif olarak çalışırken aldıkları maaşlarından yaklaşık olarak % 53 kesinti yapılmaktadır. Kesintilerin azaltılması konusunda yapılan çalışmalarınız var mıdır?
3. Emekli vatandaşlarımızın banka promosyonlarından faydalandırılması konusunda yapılan çalışmalarınız nelerdir?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı